Veelgestelde vragen

Brandpromo

http://adverterenbijrtl.nl/exposure/branded-content/tv/brand-promotion

Figurant
http://nl.wikipedia.org/wiki/Figurant

Reclame-uitingen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reclame

Pilot (televisie)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pilotaflevering

Script of Scenario (film of televisie)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Script_%28film_en_televisie%29

Dialoog
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dialoog

Casting-director of Casting
http://nl.wikipedia.org/wiki/Casting

Draaiboek
http://nl.wikipedia.org/wiki/Draaiboek

Callsheet
http://nl.wikibooks.org/wiki/Een_film_maken/Woordenlijst_met_filmische_begrippen

Fotomodel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fotomodel

Narrowcasting
http://nl.wikipedia.org/wiki/Narrowcasting

Broadcasting
http://nl.wikipedia.org/wiki/Broadcasting

POS ( Point Of Sale) = materiaal mag gebruikt worden voor alle uitingen in de winkel, bijv. posters etc.

Foto’s
http://images.google.nl/images?q=reclame-uitingen&oe=utf-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=nl&tab=wi

Boeker
Een boeker werkt bij een modellen- en/of castingbureau en brengt opdrachtgevers met modellen/figuratie/acteurs in contact.

Boeking
Voor een definitieve boeking wordt een afspraak gemaakt tussen het model en de opdrachtgever. De opdrachtgever wil op een bepaalde dag met het model werken waardoor het model niet beschikbaar is voor andere opdrachten. De boeker licht het model in over:
- Wanneer en waar het model moet zijn.
- Eventuele spullen die meegenomen moeten worden.
- Hoe lang het gaat duren.
- Wat de verdiensten zijn.

Call-back
Als het model goed bevallen is op de casting, kan het zijn dat het model samen met een aantal andere modellen nog een keer terug moet komen. Tijdens een callback verdient het model niets. Natuurlijk is de kans bij een callback groter dat de opdracht doorgaat.

Casting
Een casting is een ontmoeting tussen de klant en verschillende modellen. De klant bepaalt na de casting voor welke modellen hij kiest. Met een casting verdient het model niets. Wel proberen wij altijd een reiskostenvergoeding te regelen voor de modellen.

Database
Tegenwoordig kunnen modellen zich ook presenteren via internet. Hebbes Casting heeft namelijk een database waarin alle modellen staan. Door middel van een paar drukken op de muis kan een opdrachtgever zien wat Hebbes Casting te bieden heeft en direct modellen boeken.

Fashion model
Een fashion model heeft de juiste maten en looks en kan dan ook voor vele doeleinden ingezet worden. Een fashion model heeft hoofdzakelijk werkzaamheden op het gebied van mode en werkt veel internationaal.

Go-sees
Hebbes Casting maakt voor het model een afspraak bij een opdrachtgever zodat deze persoonlijk zijn of haar portfolio kan laten zien.

Hairstylist
De hairstylist is iemand die ervoor zorgt dat je kapsel altijd goed in model gebracht wordt.

Look-a-like
Een look-a-like is iemand die qua uiterlijk, mimiek en doen en laten op een bekende persoon lijkt.

Mooi weer-boeking
Deze boeking gaat alleen door als het mooi weer is. Dit geldt uiteraard alleen voor opdrachten in de buitenlucht. Het model wordt hierover door de boeker geïnformeerd.

Optie
Als de opdrachtgever nog niet zeker weet of hij een bepaald model wil boeken, zet hij deze in optie. Dat wil zeggen dat het model nog niet zeker is van de opdracht. Meestal wordt dit een dag van te voren definitief doorgegeven.

Portfolio
Een portfolio is een boek waarmee een model testfoto's/ tearsheets presenteert naar opdrachtgevers. Als model moet je ervoor zorgen dat je portfolio gevarieerd is en dat je sterke kanten goed naar voren komen.

Request
Hier wordt een model naar aanleiding van het portfolio uitgenodigd voor een casting.

Setcards
Als een model een portfolio heeft opgebouwd kunnen er setcards worden gemaakt. Een setcard is het visitekaartje van het model, maar dan op A5-formaat. Op de voorkant staat een close-up, de achterkant bevat een aantal kleinere foto's plus maten en naam van het model.

Special model
Dit model voldoet niet aan de eisen van een fashion model, maar heeft wel iets 'speciaals' en is meestal kleiner maar heeft uiteraard wel een goede uitstraling. Een special model wordt veel gebruikt in opdrachten voor reclame.

Stylist
De stylist is de persoon die verantwoordelijk is voor kleding, schoenen en accessoires. Hij/zij bepaalt samen met de fotograaf de sfeer die weergegeven moet worden.

Tearsheets
Dit zijn gepubliceerde foto's van modellen in magazines.

Visagist
De visagist is iemand die ervoor zorgt dat het model er goed uitziet. Hij/zij zorgt voor een goede foto c.q. film-make up en doet ook vaak het haar bij een model.

Heel eenvoudig. Ga naar www.hebbescasting.nl en klik op de button 'Schrijf Je In'. Je kunt kiezen voor inschrijving MET foto's of inschrijving ZONDER foto's (Moviecom).
Als je je inschrijft met foto's heb je eerder kans uitgenodigd te worden voor een opdracht of casting.
Schrijf je je in zonder foto's, dan zul je enkel benaderd worden voor figuratie.

Je kunt gewoon de inschrijvingsprocedure volgen:
Je vult je (naw)gegevens in en daarna mag je foto's uploaden.
Vervolgens kom je terecht in het betalingsprogramma. Na betaling (inschrijfgeld, eenmalig € 15,00) komt je inschrijving bij ons binnen en zullen we deze zo snel mogelijk verwerken.

Officiëel sinds 1 juni 1987, maar de wortels van het casten zijn de vinden bij Veronica's Countdown in 1985 en 1986. 

Natuurlijk. Je hoeft uiteraard niet nog eens foto's van jezelf te laten maken als je al prima foto's hebt, die rechtenvrij zijn en dus te gebruiken voor inschrijving. 

Dat kan kloppen, inderdaad. Foto's gemaakt met een digitale camera van 5 miljoen pixels (ter voorbeeld, de modernste mobiele telefoons hebben een camera met 2 miljoen pixels), worden in je computer gedownload tot bijna abri-formaat (posters die je o.a. in bushokjes ziet).

Vraag iemand in de buurt of die je ff kan helpen, want je kunt deze eenvoudig met een programma verkleinen.

Maar de Hebbes website doet dit ook voor je als je je inschrijft. Of als je je foto's update met je eigen inlogcodes. Geef dit echter wel even de tijd. Het formaat, bijna zo groot als je voordeur, moet terug worden gebracht naar formaat wc-raampje.

Ja en Nee. In principe is inschrijven gratis, maar er zijn een paar grote castingbureaus, zoals Hebbes Casting, die een klein bedrag vragen. De reden hiervoor is dat we alleen personen aan ons bestand willen toevoegen die serieus zijn. Tevens hebben wij een goede staat van dienst, maar er komen ook af en toe bureaus op de markt die niet kunnen aantonen voor welke producties of programma's ze al hebben gewerkt. Vertrouw deze niet, betaal geen inschrijfgeld. Laat je ook niet aanpraten dat het maken van foto's verplicht is. Je zoekt zelf wel uit bij wie je foto's laat maken.

Nee, wij werken op een andere manier.
De oproepen voor figuratie-opdrachten verzenden we per email of per sms. Zo kun je rustig alle info tot je door laten komen, je agenda checken en dan pas reageren via de link onderaan de oproep, om je aan te melden. 

In principe is iedereen altijd geschikt voor figuratie-opdrachten (streetcasting), alhoewel in dit bestand regelmatig naar nieuw talent en nieuwe modellen wordt gezocht.

Sta je echter al jaren op de planken, heb je een toneelopleiding afgerond, enige rolletjes gespeeld in bijv. soaps of een cursus genoten bij bijv. 'De Trap', dan plaatsen we jouw dossier onder de noemer edelfigurant, semi-acteur of acteur. (Aan de hand van je CV wordt bepaald voor welke rollen je in aanmerking komt.)

Of zie je er beeldschoon en goodlooking uit, natuurlijk getoond via haarscherpe en prachtige foto's, dan sta je onder de noemer Model. 

Of ben je iemand speciaal? Klein, dik, dun of groot? Onder de tattoos, piercings,
2 of -3-ling, zwanger, ....etc.: dan ga je naar Special

Wij betreuren het dat er bureau's zijn die vaak traag of helemaal niet uitbetalen. Dat is bij ons niet het geval! Bij een opdracht krijg je altijd per mail een 'Overeenkomst' toegezonden. Hierop staan de gemaakte afspraken, met name de vergoeding.

Deze contracten blijven altijd in jouw persoonlijke dossier bewaard (enkel in te zien met je eigen inlogcodes).

Hebbes betaalt na maximaal 12 weken uit. OF .... eerder.

Wij rekenen € 15,00  inschrijfkosten.

Eenmalig.

Adverteren op onze homepage kan. Voor ingeschrevenen kost dit € 90,- per half jaar. Advertenties voor bedrijven € 295,- per half jaar. Prijzen zijn inclusief BTW. Hebbes behoudt zich het recht te oordelen tot plaatsing of niet.

Binnen 10 dagen ontvang je per email jouw inlogcodes. Zo kun je zelf je dossier up-to-date houden.

Heb je nu een acteeropleiding gevolgd, of een paar bijzondere opdrachten gedaan (via ons of via andere bureaus), geef ons per email een tip. Zo van: 'check ff mijn dossier'.

Als je je inlogcodes hebt ontvangen, is het daarna afwachten. Onze oproepjes komen 'uitsluitend' per email. Bel ons dus niet met de vraag 'of we wat voor je te doen hebben'.
Een enkele keer bellen we, maar houd voornamelijk je email in de gaten.

Op een casting ontvang je bijna altijd een principeverklaring. Dit is een schriftelijke overeenkomst van de al gemaakte afspraken.
Bij een casting vul jij die in en geef je aan dat je beschikbaar bent onder de afgesproken voorwaarden.
Dan weten wij precies wat we van elkaar kunnen verwachten.

Tentoo in Amsterdam en Hilversum (Media Park) doet al jaren voor Hebbes de salaris-administratie als dit nodig is, zoals bijvoorbeeld bij het verlonen van acteurs. Een acteur wordt ingehuurd vanwege zijn talent en artistiekheid. Daarmee vervalt de figuratie-regeling en mogen we een vergoeding niet zomaar kaal geven.

Als bijvoorbeeld met jou is afgesproken dat je 300 euro netto verdiend, ontvang je van Tentoo een loonstrookje of je kunt deze downloaden op hun site.

Je moet je dan echter wel 1x bij hen inschrijven. Dit gaat allemaal vanzelf. Je krijgt van Payroll eenmalig een paar papieren thuis gestuurd voor hun archief. Deze hoef je dus maar 1x in te vullen.

Je kunt Tentoo vergelijken met een uitzendbureau, alleen doen zij geen personeelswerving.

Check ook hun site: http://www.tentoo.nl

Heb je via Hebbes arbeid verricht, dus geen figuratie, dan sturen we jou dit schrijven:

Beste ...,

Jij staat bij ons geboekt voor een opdracht. Omdat je tijdens jouw opdracht 'officiële arbeid' verricht, zijn wij verplicht om jouw dagprijs via een verloningsbedrijf te betalen. Een verloningsbedrijf kun je zien als een uitzendbureau, echter dan eentje zonder werving, dat doen wij.
De eventuele buy-out van deze opdracht, betalen wij wel rechtstreeks netto naar jouw rekeningnummer.
Voor het verlonen van de dagprijzen werken we (sinds 1990) met Tentoo (v/h Payroll Services), maar het staat je vrij om het door een ander verloningsbedrijf te laten doen (bijvoorbeeld Raakvlak).
Door via hen de betaling te doen, ontvang jij het bedrag netto op jouw rekening. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over afdracht aan loonbelasting en sociale lasten (UWV), want dat is door het gebruik met Tentoo al gedaan.

Wanneer jijzelf nog nooit met Tentoo gewerkt hebt, moet je eerst geregistreerd worden bij dat bedrijf. Je kunt jezelf aanmelden via www.tentoo.nl

Bij iedere opdracht die als arbeid wordt gezien (dus bijvoorbeeld niet figuratie of fotomodellenwerk) dien je een werkbriefje te downloaden en in te vullen. Op dit werkbriefje vul je het bedrag in wat met jouw contactpersoon binnen Hebbes is afgesproken.

Je ontvangt van ons twee overeenkomsten. Deze moet je beide ondertekend naar ons retour sturen. Op de ene overeenkomst staat de netto buy-out. Op de andere staat de netto dagprijs. De netto dagprijs moet je dus doorgeven aan Tentoo op een werkbirefje.

Voor meer informatie over dit verloningsbedrijf kun je kijken op www.tentoo.nl of bellen met 020 420 20 70.

Eenvoudig en straight. We communiceren voornamelijk per email. Het komt in medialand voor dat het 't ene moment druk is en het andere niet. Het is niet leuk als je belt en er haastig wordt gesproken. Dat maakt emailen zo mooi. Op rustige momenten kunnen we je vraag beantwoorden.
Het inschrijven gebeurt enkel via deze site. Het updaten en fris houden van je dossier mag je zelf doen. Om dit te bewerkstelligen krijg je binnen 10 dagen na inschrijving eigen inlogcodes. Je hoeft ons daarover niet te emailen.
Voorts, en da's natuurlijk het belangrijkste, is het tijd voor opdrachten.
We kunnen niets beloven, wanneer deze er zijn. Medialand, de showbizz, de commercialbranche zijn allen zo onvoorspelbaar als 't maar kan. Morgen kan er opeens iets bedacht worden en moeten er opeens 100 figuranten staan.
Of de productie van een tv-programma bedenkt ineens dat het toch wel leuk zou staan als 10 modellen de kleding showen.
Het is altijd weer anders, het is altijd weer spannend.